Amerika inak? Tento steakový šalát si zamilujete!
Klasický americký šalát všetci poznáme. Čo však jeho luxusnejšia verzia? Áno, steakové mäso nie je práve najlacnejší špás. Vo vašej ponuke však určite zažiari! Predstavujeme vám tento vynikajúci recept, ideálny pre horúce letné mesiace - šalát s grilovaným steakom, kukuricou a gorgonzolou poliaty balzamikovou zálievkou.
Hlavné ingrediencie tohto steakového šalátu sú ... uhádli ste! Grilovaný steak a grilovaná kukurica. Nepotrebujete na to rovno rúru ani sporák! Choďte von načerpať vitamín D zo slnečných lúčov... a pri tom si užite spoločnosť vašich priateľov, zatiaľ čo obďaleč budete mať rozpálený gril s pripravovanou dobrotou.
Začneme s marinádou
V stredne veľkej miske spolu premiešajte ingrediencie na marinádu. Vložte steaky do veľkého vrecka na zips a zalejte ich marinádou, vrecko utesnite a pretrepte, aby sa steaky obalili. Na 30 minút dajte chladiť v chladničke.
Ingrediencie na marinádu:
- 0,5 kg hovädzej sviečkovice (steak)
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky hrubej soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Gremolatu si pripravte dopredu
Gremolata je zelená omáčka z narezanej bazalky, petržlenovej vňati, citrónovej kôry a cesnaku. Slúži hlavne ako ozdoba ku hlavnému jedlu. Ingrediencie zmiešate v menšej miske a odložíte.
Ingrediencie na gremolatu
- 2 lyžice pomletých listov bazalky
- 2 lyžice pomletej petržlenovej vňate
- 1 strúčik mletého cesnaku
- 1 lyžica citrónovej kôry
Ideme na mäsko
Predhrejte panvicu alebo gril na stredne vysokú teplotu. Kukuričný klas pokvapkáte 1 lyžicou olivového oleja a poriadne posypete soľou a korením. Kukuricu potom položíme na gril pomocou klieští. Kukuricu na grile obracajte z každej strany asi 10 minút, kým sa na zrnkách nevytvoria stopy po grile. Po dokončení ju vyberte z ohňa a nechajte vychladnúť. Potom klas nakrájajte. V prípade vyššieho počtu hostí - a teda aj ingrediencií 😊 – vám výborne poslúžia krájače zeleniny.
Steak vyberte z chladničky a nechajte ho zahriať na okolitú teplotu. Následne položte na gril alebo grilovaciu panvicu. Grilujte z oboch strán 4 až 5 minút, aby boli rare až stredne rare. Samozrejme, stupeň prepečenia si môžete vybrať podľa vlastného gusta. Opečený steak vyberiete, dáte na tanier a necháte päť minút chladnúť. Potom ho nakrájajte na tenké plátky.
Balzamiková vinaigrette
V malej miske zmiešame balzamikový ocot s extra panenským olivovým olejom a dijonskou horčicou. Tak si vytvoríme jednoduchý šalátový dresing alebo zálievku – vinaigrette.
Ingrediencie na balzamovú vinaigretu
- 3 lyžice balzamikového octu
- šálka extra panenského olivového oleja
- lyžička dijonskej horčice
- štipku soli a čerstvého mletého čierneho korenia
Zmiešame dokopy
Vo veľkej mise zmiešate polovicu vinaigretty, polovicu gremolaty, zmiešanú zeleninu, paradajky, gorgonzolu, nakrájanú kukuricu a červenú cibuľu.
Na šalát položte nakrájaný steak. Steak a šalát pokvapkajte podľa želania gremolatou a zvyšným vinaigretom.
Ingrediencie na šalát
- 1 šálka cherry paradajok nakrájaných na polovicu
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 100 g nakrájaného syra Gorgonzola,
- 2 hlávky nakrájaného listového šalátu
- 6 šálok zmiešanej zeleniny
- 1 kukuričný klas zbavený šupky
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja (na polievanie kukurice)
Myslíte, že sa to dá ešte zdokonaliť?
Áno!
Pohárom dobrého vína z vašej vinotéky.