Fritovanie síce nepatrí k zdravému životnému štýlu, ale je stále veľmi populárne hlavne vďaka nezameniteľnej chuti tuku. Čo urobiť pre to, aby bolo zdravšie?
Nie každý olej je rovnaký a na fritovanie treba obzvlášť použiť špecifický. Taký, ktorý má iné zloženie než ostatné druhy olejov a odoláva vyšším teplotám (170 – 190 °C).
Na trhu je dostupných množstvo rôznych druhov fritéz. Od domácich cez poloprofesionálne doplnkové stolné modely až po profesionálne linkové a fastfoodové fritézy.
Hlavný rozdiel medzi stolnými a linkovými fritézami je v príkone zariadenia. Ideálny pomer výkonu na 1 l oleja je 0,9 – 1 kW výkonu telesa fritézy. To malé stolné modely často nespĺňajú, pretože sú limitované vidlicou na 230 V, čo zodpovedá príkonu približne 3,3 kW.
Pokiaľ nie je tento výkon dostatočný, znamená to, že pokrm bude v olejovom kúpeli ponorený dlhší čas, a tak dochádza k väčšej infiltrácii oleja do jedla.
Pri profesionálnych fritézach je nábeh a doba udržania teploty oveľa rýchlejšia ako pri stolných (lacnejších) verziách. Samozrejmosťou je, že aj robustnosť týchto zariadení je omnoho väčšia. Fastfoodové zariadenia majú zabudovanú elektroniku pre precíznejšie riadenie, automatický zdvih košov s časovačom a filtráciu oleja.
Chuť a trvanlivosť oleja ovplyvňuje miera jeho prepálenia (použitia). Aby olej vydržal čo najdlhšie, je potreba ho pravidelne čistiť – filtrovať, a používať zariadenie, ktoré znižuje mieru prepaľovania oleja na telesách.
Jedným z takýchto zariadení sú fritézy s telesami, ktoré sú umiestnené mimo vane. Pre zachytávanie prebytočnej strúhanky na dne vane v „studenej zóne“ majú hlboko ťahanú vaňu v tvare písmena „V“. Tieto zariadenia dokážu predĺžiť životnosť oleja až o 30 % oproti štandardnému prevedeniu fritéz s telesami priamo vo vani.
Zásadný vplyv na kvalitu a životnosť oleja má odstránenie zbytkov (prepálenej strúhanky a jemných častíc) po fritovaní, na čo slúži filtračné zariadenie na olej.
Častice obsiahnuté v oleji sú často veľmi malé, a preto nestačí olej len scediť klasickým kuchynským sitom, ale je potrebné použiť filter s priepustnosťou do 5 µm. Na meranie kvality oleja slúži špeciálny tester.
Chcete sa presvedčiť, že filtrácia je jednoduchá a rýchla? Pozrite si to v nasledujúcom videu.