Prevádzkovatelia reštaurácií sa niekedy domnievajú, že na kvalitné umývanie riadu postačí moderná umývačka. Určite je to dobrý základ, ale nie je to všetko. Pozrime sa na základné faktory, ktoré najviac ovplyvňujú čistotu riadu v stravovacích prevádzkach.
Hlavné faktory, ktoré majú najväčší vplyv na kvalitu umytia skla, príborov či hrncov, môžeme rozdeliť do piatich kategórií na:
1. teplotu umytia/oplachu
2. čas,
3. chemické prostriedky,
4. mechanické pôsobenie (tlak vody alebo granule)
5. kvalitu vody.
Umývací stroj spotrebuje pri svojej práci omnoho menej vody ako ručné umývanie (približne 2-3 l na 12-16 tanierov), čo je neporovnateľne vyššia produktivita a tiež úspora času a energie (12-16 tanierov stihne za cca 2 minúty). Vyžaduje si tiež oveľa nižšiu spotrebu chémie (cca 6g na jeden umývací cyklus). Pritom dodržiava hygienické podmienky, teda konštantnú teplotu, tlak vody a kvalitné oplachovanie. Navyše, nespôsobí toľko rozbitých tanierov ako pri ručnej manipulácii.
Kvalitné umývacie zariadenia zaisťujú tieto tri faktory – teplotu, čas a mechaniku. V prevádzkach spoločného stravovania je nevyhnutné mať v čo najrýchlejšom čase znovu čisté príbory a taniere, aby zákazníci nemuseli čakať. Vďaka svojej konštrukcii zabezpečujú umývačky riadu všetko potrebné v správnom pomere. K tomu pridávajú ešte ďalšie moderné pokrokové funkcie šetriac zákazníkovi peniaze za energiu a prevádzku a dodržiavajúc štandardné hygienické normy.
Štvrtý faktor môžeme rozdeliť na kvalitu vody a použité chémiu. Ponuka chemických prostriedkov od renomovaných firiem je veľmi široká a zohľadňuje nielen účel umývania, ale aj rôzne typy riadu.
Spojením a vhodným nastavením týchto základných štyroch faktorov dosiahneme základy pre kvalitné umývanie riadov. Ako piaty element ostáva kvalita vstupnej vody, o ktorej sa viac dočítate v ďalšom článku.