HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > Správny výber a starostlivosť o chladiace zariadenia

Správny výber, umiestneie a starostlivosť o chladiace zariadenia

Máloktorý užívateľ si je vedomý toho, že chladiace zariadenia sú v rámci prevádzky spolu so vzduchotechnikou najväčšími žrútmi el. energie. Majú síce malý príkon oproti veľkým varným spotrebičom, ale na druhú stranu ich je v prevádzke niekoľko kusov a idú väčšinou celoročne. Preto je nutná ich pravidelná údržba a správny výber hneď od začiatku.

1. Správny výber chladiaceho zariadenia

Pri kúpe spotrebiča máte možnosť ovplivniť budúcu spotrebu správnym výberom spotrebiča na základe energetickej spotreby klasifikovanej pomocou energetického štítku. Viac o tejto téme nájdete v článku tu

 starostlivosť o chladiace zariadenia

Veľmi dôležitou ale zároveň i veľmi podceňovanou hodnotou je takisto hodnota klimatickej triedy v ktorej je spotrebič schopný pracovať, resp. v ktorej výrobca deklaruje spotrebu uvádzanú na energetickom štítku. Tá sa pri profesionálnych spotrebičoch uvádza číslom 3, 4 alebo 5 a určuje okolité podmienky (°C a % relatívnej vlhkosti), na ktoré je spotrebič konštruovaný. Pokiaľ by sme napríklad spotrebič s energetickou triedou A a klimatickou triedou 3 umiestnili do sťažených podmienok, potom by jeho reálna spotreba nezodpovedala triede A, ale bola by vyššia!

Pozor, značenie energetickej triedy (A-G) pri domácich spotrebičoch a profesionálnych spotrebičoch nie je porovnateľné, i keď ide o rovnaké písmená. Rovnako klimatická trieda (SN,N,ST,T) pri domácich spotrebičoch nezodpovedá klimatickej triede (3,4,5) pri profesionálnych spotrebičoch. Pri výbere teda treba vždy porovnávať porovnateľné s porovnateľným.

2. Správne umiestnenie chladiaceho zariadenia

To znamená, že napríklad pokiaľ umiestnite chladničku do teplejšieho alebo chladnejšieho prostredia, než na ktorú je určená, jej spotreba sa zvýši. To samé platí pri vyššej/nižšej relatívnej vlhkosti prostredia. Pozor! Vzhľadom na to, že teplota i relatívna vlhkosť môžu byť rôzne v čase, môže sa i spotreba chladiaceho zariadenia odchýliť od výrobcom udávaných hodnôt. Preto je nutné dbať na správne umiestnenie chladiaceho zariadenia podľa pokynov výrobcu.

starostlivosť o chladiace zariadenia

Vždy overte, že chladiace zariadenie:

• nie je umiestnené blízko zdroja tepla ako je kúrenie, bodového osvetlenie – viď obrázok A
• nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu – viď obrázok B
• nie je umiestnené v dosahu klimatizácie alebo vchodu/ prievanu – viď obrázok C
• nie je obklopené predmetmi, ktoré by zabraňovaly ventilácii (výmene vzduchu) v priestore agregátu
• neumiestňujte pred a za vetracie otvory žiadne predmety (spredu/zozadu) – viď obrázok D
   V prípade barových pultov je nutné zaistiť dostatočné odvetranie agregátového priestoru z oboch strán cez odvetrávacie perforované mriežky alebo vetraný sokel.

Odporúčané umiestnenie zariadenia optimalizuje pracovné teplotné podmienky, chladiaci výkon a elektrickú spotrebu a predlžuje životnosť motora kompresora.

Nesprávnym umiestnením, okolnými podmienkami alebo nastavením sa môže na chladiacich vitrínach objaviť zarosenie. Toto je fyzikálny jav, ktorý sa vie odstrániť iba zmenou okolitých podmienok.

Rosný bod vzniká rozdielom okolitých teplôt a vlhkosti vo vzduchu. Poznáte ho určite i z domácností.
Čím nižšia je teplota vo vitríne a vyššia teplota okolia, tým väčšia kondenzácia sa bude tvoriť na skle.
Čím vyššia je vlhkosť v okolí, tým vyššia kondenzácia sa bude tvoriť.
Čím častejšie sa bude vitrína otvárať, tým vyššia kondenzácia sa bude tvoriť.
Čím väčšia je vlhkosť produktov (surovín) vo vitríne, tým väčšia kondenzácia sa bude tvoriť.

Vitríny s dvojitým alebo trojitým izolačným sklom či ofukom skla sú na rosenie menej náchylné, ale sú zároveň mnohonásobne drahšie v porovnaní s klasickými vitrínami. Aj tak sa ale rosenie môže pri špecifických podmienkach prejaviť. Väčšina bežných chladiacich zariadení/ vitrín je totiž určená do maximálnej okolitej teploty +25°C pri max. relatívnej vhlkosti 65%. V letných mesiacoch, po daždi alebo pri novostavbách (kde je vysoká zvyšková vlhkosť), sa tak často vyskytuje problém s rosením.

Čím nižšia je teplota vo vitríne a vyššia teplota okolia, tým väčšia kondenzácia sa bude tvoriť na skle.
Čím vyššia je vlhkosť v okolí, tým vyššia kondenzácia sa bude tvoriť.
Čím častejšie sa bude vitrína otvárať, tým vyššia kondenzácia sa bude tvoriť.
Čím väčšia je vlhkosť produktov (surovín) vo vitríne, tým väčšia kondenzácia sa bude tvoriť.

Pozor, málokto vie, že chladiace zariadenia majú i svoju spodnú hranicu okolitej teploty, pri ktorej sú schopné pracovať. Pri bežných chladničkách je to cca 8°C. Pod touto teplotou už chladnička nie je schopná chladiť potraviny vo vnútri a olej v kompresore chladničky začína hustnúť. Pri nízkych a mínusových teplotách môže dôjsť až k zadreniu kompresora! Preto pozor na umiestnenie chladničiek vonku, v pivniciach a iných chladných priestoroch. Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu a štítkom na výrobku, ktorý definuje pracovné prostredie pre dané chladiace zariadenie.

3. Pravidelná údržba chladiaceho zariadenia

Každé chladiace zariadenie odoberá teplo produktu vo vnútri chladiaceho zariadenia a toto teplo cez kondenzátor odvádza späť do miestnosti (pozn. iba v prípade takzvaného vzdialeného SPLIT chladenia sa teplo odvádza von do exteriéru – viď napríklad klimatizačná jednotka alebo tepelné čerpadlo).

udrzba chladenia

Kvôli zabezpečeniu správneho ochladzovania kondenzátora je nutné zabezpečiť dostatočné odvetranie priestoru, kde sa kondenzátor nachádza (väčšinou je to dole v priestore vedľa agregátu/kompresoru. U vysokých chladiacich skríň to je väčšinou hore na strope)

Ďalším podstatným bodom starostlivosti o chladiace zariadenie je pravidelná starostlivosť o kondenzátor, ktorý slúži na odvod tepla z chladiaceho zariadenia. Behom prevádzky zachytáva prach a rôzne nečistoty. Pri jeho zanesení je chladiace zariadenie nedostatočne ochladzované, klesá jeho výkon a zvyšuje sa jeho spotreba. Preto musí byť kondenzátor čistený pravidelne (každý mesiac).

starostlivosť o chladiace zariadenia

Lamely kondenzátora je nutné zbaviť nanesených nečistôt a prachu. Čištenie prevádzajte pomocou štetca a vysavača, prípadne prefúknite tlakom vzduchu (dusíku – prevádzajú odborné servisné firmy), nikdy nepoužívajte oceľové kartáče a iné ostré predmety, ktoré by mohly lamely kondenzátora poškodiť.

Pri zanedbaní tejto pravidelnej údržby môže dôjsť k prehriatiu až zadretiu kompresora v dôsledku nadmernej záťaže stroja. Rovnako sa zvyšuje hluk samotného zariadenia. Preto nepodceňujte dôležitosť pravidelných servisných prehliadok.

starostlivosť o chladiace zariadenia

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.