Každý správný fresh bar sa neobíde bez kvalitného barového mixéra (nazývaného tiež blender) a profesionálneho odšťavovača.
Na trhu sa môžete stretnúť s klasickými a profi barovými mixérmi. Aké sú medzi nimi rozdiely? Najmä v ich konštrukcii a doplnkových možnostiach. Pri profesionálnych mixéroch renomovaných značiek (ako napríklad Santos, Hamilton Beach, Blendtec) je spoločným znakom niekoľko dôležitých konštrukčných bodov:
Odšťavovače môžu byť rôzneho druhu – s rotačnou hlavou na odšťavenie citrusových plodov alebo na princípe odstredivky na rôzne druhy ovocia a zeleniny. Tento druhý typ je univerzálnejší, ale, samozrejme, o to drahší. Surovina sa najskôr rozstrúha a následne sa šťava za vysokých otáčok odstredí.
Kvalita strojov sa líši v konštrukčných prvkoch, kapacite odpadového zásobníka a vo veľkosti otvoru vstupnej násypky (hlavy). Odšťavovať možno prakticky akýkoľvek druh ovocia alebo zeleniny (i koreňovej).
U odšťavovačov existujú dva druhy - vysokootáčkové, ktoré produkt nastrúhajú a odstredia. Preto sa im tiež niekedy hovorí centrifúgové a potom nízkootáčkové, ktoré produkt za pomoci šneku ako na mäsomlynčeku najskôr pomelú a potom pretlačia cez vnútorné sítko.
Výhodou nízkootáčkových odšťavovačov je zachovanie ešte väčšej miery vitamínov a minerálov v pôvodnom stave a možnosť odšťavovať aj netypické produkty ako bylinky, šaláty a pod.
Nevýhodou je ich vyššia cena oproti klasickým vysokootáčkovým. Rozdiel možete vidieť na videu nižšie.