HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > Viete rozpoznať kvalitný nerezový nábytok?

Viete rozpoznať kvalitný nerezový nábytok?

V gastronómii a potravinárstve sa pri práci s potravinami musí používať hygienicky neškodný materiál. Najčastejšie ide o nerezovú oceľ. Ako ale vieme, kedy je nerezová oceľ kvalitná?

Čo je vlastne nerezová oceľ?

Tu je niekoľko dôležitých odkazov, ktoré kategorizujú základné triedy nerezovej ocele do jednotlivých skupín. 

1. Definícia nerezovej ocele podľa Wikipédie:

2. Vlastnosti nerezovej ocele ľudovo nazývanej aj antikor:

3. Prevodná tabuľka akostí:

4. Chemické zloženie materiálov:

5. Mechanické vlastnosti materiálov:

V gastronómii sa najviac stretávame s materiálmi:

AISI 430 – konštrukčné prvky, krytie,

AISI 304 – pracovné plochy určené pre zachádzanie s potravinami, drezy,

AISI 316 – kontaktné plochy varných zariadení.

Mýty a fakty o nerezovej oceli

1. Medzi laickou verejnosťou je názor, že nerezový materiál nesmie byť magnetický. Je to naozaj tak?

Odpoveď: nie, nie je to tak!

Uvedený magnetizmus spôsobuje práve oceľ s vyšším stupňom obsahu železa (napríklad AISI 430), stále však ide o nerezovú oceľ. Nevýhodou tejto ocele je jej menšia odolnosť proti kyselinám ako pri triede AISI 304 alebo AISI 316.

 2. Medzi laikmi panuje názor, že nerezová oceľ nemôže korodovať. Je to naozaj tak?

 Odpoveď: nie! Prečo?

Podľa danej triedy ocele sú rôzne typy ocele odolné voči kyselinám a iným látkam. Preto sa napríklad pri varných zariadeniach (kotloch, panviciach) používa vyššia trieda ocele AISI 316 alebo AISI 316L, ktorá je odolnejšia voči kyselinám, soli a teplote než bežne používané nerezové ocele triedy AISI 430 či AISI 304.

Pri nižších triedach potravinárskej ocele dochádza ku korózii

Pri bežne používanej potravinárskej nerezovej oceli AISI 304 sa často stáva, že používaním koncentrovaných čistiacich prostriedkov (napríklad chlóru) dochádza k povrchovej korózii. Tento jav môžeme často pozorovať aj v bazénových priestoroch, pokiaľ sa nepoužije vhodný typ nerezovej ocele odolný voči sanitárnym prostriedkom.

Údržba nerezového nábytku

Tak ako o všetko, aj o nerezový nábytok by sme sa mali poriadne starať a dbať o údržbu. K tomu slúžia špeciálne chemické prostriedky. Návod na údržbu nerezových výrobkov nájdete tu.

                                                kvalitný nerezový nábytok              kvalitný nerezový nábytok

Nerezový nábytok podľa individuálnych požiadaviek zákazníka

Statický nerezový nábytok sa pre potreby gastronómie vyrába väčšinou na mieru a potreby zákazníka. Vďaka dnešným moderným technológiám sa dokáže vyrobiť takmer všetko. Je to vždy len otázkou výslednej ceny a prevedenia.

 

S hygienickou triedou produktov rastie kvalita i cena

Pri varných zariadeniach (monoblokoch) a v transportnom systéme, obzvlášť v nemocničnom prostredí, je hygienický štandard ďalej upresnený. Hygienická norma hovorí o profile zaoblenia hrán a spojov s ohľadom na stupeň hygieny. Rozoznávame štyri základné hygienické triedy – H0, H1, H2 a H3.

                                     kvalitný nerezový nábytok         kvalitný nerezový nábytok

Podľa technického prevedenia spojov a hrán v prednej, zadnej, spodnej a hornej časti zariadenia sa produkty delia do troch tried. S rastúcim H-stupňom rastie stupeň hygienického štandardu, ale, samozrejme, i cena. Pre bežný nerezový statický nábytok (stoly, skrinky, poličky) sa používa prevedenie H0.

kvalitný nerezový nábytok

Abrazívne čistenie ocele

Nerezová oceľ môže mať i rôznu povrchovú úpravu získanú napríklad morením, leštením (mechanickým alebo elektrochemickým), tryskaním balotinou (brúsenie povrchu sklenenými guľôčkami), modelovaním, farbením.

kvalitný nerezový nábytok

 

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.