V gastronómii sa stretávame s pojmami ako kuter, mixér, blixér či turbomixér. Aký je ale medzi nimi rozdiel?
Kuter sa používa na jemné rozsekanie produktu na drť až pastu. Pri použití špeciálneho noža sa dá použiť aj na miesenie menšieho množstva cesta.
Mixéry môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií:
Hlavným účelom rôznych druhov mixérov je rozmiešať a rozmixovať rozličné druhy surovín a jedál.
Ručné ponorné mixéry môžu byť kombinované s miešacími metličkami. Kombinované univerzálne roboty majú bežne v základnej výbave miešací nástavec, hak a šľahaciu metlu. Ako príslušenstvo možno doplniť mäsomlynček, makomlynček či strúhaciu komoru. Turbomixér je mixér určený na miešanie pokrmu vo veľkých nádobách a kotloch.
Blixéry zlučujú kvalitu dvoch dobre známych prístrojov v jednom: kuter a miešač emulzií/mixér.
Blixéry umožňujú jednoduchú prípravu mixovaných jedál zo surových alebo varených surovín v tekutej, polotekutej alebo vo forme cesta. Hlavným identifikačným znakom blixéra je stierka nádoby a tesniace veko.
Väčšina z vyššie uvedených kuchynských zariadení sa vyrába vo variantnom prevedení s viacerými rýchlosťami alebo s variabilnou rýchlosťou.
Výrobcovia sa snažia spojiť multifunkciu týchto zariadení do jedného a tak po dlhých rokoch vývoja vznikol aj kombinovaný robot/mixér/blixér s funkciou varenia. Skúste výhodu tejto prevratnej novinky aj vy.