Varenie v tlaku je známe už od roku 1679, obzvlášť vďaka vynálezu Papinovho tlakového hrnca. Vyšší tlak umožňuje dosiahnutie vyššej teploty varenia, a tým je možné dosiahnuť rýchlejší čas tepelnej úpravy.
Ak potom spojíme efekt klasickej multifunkčnej panvice (o ktorej sme písali v predošlom článku), s varením v tlaku, vznikne nám excelentný výkonný kuchynský pomocník nazývaný multifunkčná tlaková panvica.
Multifunkčná tlaková panvica ušetrí čas, suroviny, energiu, priestor.
Úspory:
až 14 % hmotnostnej straty,
50 % skrátenia času,
o 50 % menej spotrebovanej energie,
o 70 % nižšia spotreba vody,
jednoduchšie čistenie.
Je vhodná nazáklady, pečené mäso, kurčatá, kotlety, zemiakové prívarky, rezne, rizotá, sádzané vajcia, ryby, guláše, mäsové zmesi, polievky, omáčky, zemiaky, ryžu, strukoviny, mrkvu.
K benefitom multifunkčnej tlakovej panvice patrí:
zachovanie vitamínov,nutričných hodnôt a farby,
pri varení v tlaku nedochádza k oxidačným procesom – v panvici je iba para, žiadny vzduch,
skrátením času varenia sa minimalizuje vyplavovanie vitamínov z pokrmu, navyše zeleninu môžeme variť iba v pare a nie priamo vo vode,
nižšia spotreba tukov = diétnejšia strava,
tlakové varenie vyžaduje menšie dávky soli a korenia, pretože zachováva výraznejšiu a prirodzenejšiu chuť potraviny,
vďaka menšej priľnavosti dna nevyžaduje „zatiahnutie“ a opečenie použitím väčšieho množstva tukov, ako je obvyklé u klasických panvíc.
TouchControl dotykové ovládanie s displejom v HD rozlíšení,
programovateľnosť – ukladanie receptov, HACCP management, USB konektivita,
funkcie: aktuálna a nastavená teplota, celkový a zostávajúci čas, odložený štart, SOFT, POWER výkonové stupne, tlakové varenie, beztlakové naparovanie, viacfázové programy,
nastavenie teploty pre každú polovicu dna zvlášť,
SOFT funkcie pozvoľného nábehu výkonu na konečnú nastavenú teplotu (vhodné pre mlieko, omáčky a jedlá s tendenciou pripaľovať sa),
2 varné zóny dna s možnosťou oddeleného nastavenia,
automatické rozpoznanie cyklu tepelnej úpravy „smaženie", „varenie" a „varenie v tlaku" vďaka 2 teplotným senzorom,
pokrmová 6-bodová sonda (extra príslušenstvo),
multifunkčné sendvičové dno hrúbky 18 mm z kyselinovzdornej ocele triedy AISI 316,
Thermoblok ohrevný systém (ohrevné články v hliníkovom bloku dna) zaručujúci vysokú teplotnú stabilitu a rovnomernú distribúciu tepla po celom dne panvice,
bezpečnostný pretlakový ventil veka,
systém automatickej zrýchlenej kondenzácie pary po skončení varenia,
možnosť varenia v GN nádobách. Pri použití vymedzovacích rámikov možno využiť multifunkčné tlakové panvice podobne ako parný konvektomat, navyše s využitím pretlaku.
presné motorové sklápanie s variabilnou rýchlosťou a uhlom vyklápania väčším ako 90° pre dokonalé vyprázdnenie a jednoduché čistenie,
excentricky umiestnená os sklápania umožňuje plnenie aj vyšších nádob,
možnosť napojenia na počítačový systém HACCP (extra príslušenstvo),
zabudovaná zmiešavacia batéria a sprcha pre čistenie (extra príslušenstvo),
stupeň ochrany proti prieniku vody IPX6.