HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > Distribúcia jednoporciových jedál

Distribúcia jednoporciových jedál

V zdravotníctve a sociálnej sfére je pre imobilných a diétetických pacientov často potrebné distribuovať im jedlo priamo k lôžku.

Na tento účel slúžia izolované stravovacie kazety, odborne nazývané tablety alebo termokazety.

Distribúcia jednoporciových jedál    Distribúcia jednoporciových jedál    Distribúcia jednoporciových jedál

Aby zachoval teplotu jedál

Väčšina tabletov sa skladá z plastového izolovaného veka a spodného dielu. Kvôli eliminácii tepelných strát v priebehu distribúcie sú vyplnené polyuretánom. Spodný aj horný diel má v sebe vylisované otvory pre umiestnenie taniera a misiek. K nim sú potom dodávané odpovedajúce viečka zaisťujúce tesnosť v priebehu prepravy, aby sa tekuté pokrmy nevyliali do tabletu. Horný diel tabletu zároveň tvorí svojou konštrukciou prítlačný prvok pre viečka, a zvyšuje tak tesniaci efekt tabletu.

Taniere a misky vnútri tabletu väčšinou porcelánové hrubostenné vzhľadom k výbornej tepelnej akumulácii (schopnosti) tohto materiálu (pozn.: plast ani nerez nie sú dobrými vodičmi tepla).

Ako to funguje

Pre identifikáciu stravníka alebo typu diéty slúži magnetická kartička alebo klasická kartička s držiakom na podnose. Plnenie jedál do tabletu prebieha práve podľa uvedeného typu diéty alebo stravníka. Samotný tablet je možné umiestniť na podnos a pridať k nemu ďalšie doplnky typu – príbor, servítok, pečivo, jogurt, ovocie, hrnček, atď. Distribuuje sa potom komplet podnos aj s tabletom.

Aktívne a pasívne tablety

Aktívne tablety majú v sebe zakomponované izotermické vložky (teplé alebo chladené) alebo technológiu na ohrev riadu (kontaktnú alebo indukčnú). Tento typ tabletov potom vďaka aktívnemu dohrievaniu vydrží dlhšiu dobu teplý počas transportu a distribúcie jedál. Samozrejme s prihliadnutím na gastronormu – tzn. výdaj do 3 hodín po uvarení. U pasívnych tabletov je nutné jedlo dostať k stravníkovi do 45 minút, aby bola dodržaná minimálna výdajná teplota 65 °C. Pri použití tabletového systému je nutné uvažovať nad komplet systémom distribúcie stravy – teda od uvarenia až po umytie.

Distribúcia jednoporciových jedál    Distribúcia jednoporciových jedál

Pre naporcovanie jedla do tabletov sa používa systém tabletového pásu spolu s výdajnými vozíkmi. Na distribúciu tabletov sa používajú rôzne typy prepravných vozíkov – otvorené/uzavreté, aktívne/pasívne, na tablety/podnosy a iné.

Distribúcia jednoporciových jedál

Po dojedení je nutné priniesť tablety späť do kuchyne a tam umyť všetky ich časti. To sa deje pri menších množstvách v tunelových košových umývačkách a pri väčších množstvách v tunelových pásových umývačkách. Kapacitu pásov, vozíkov a umývačiek treba dopredu spočítať podľa množstva stravníkov a typu stravy.

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.